پرفروش ترین گیاه دارویی ایران در سال 1394
روشهای تکثیر گیاهچه استویا
الف ) تکثیر جنسی ( از طریق بذر ) :
بذر گیاچه استویا به دلیل عدم تلقیح صحیح و کامل دچار مشکل بوده و قدرت جوانه زنی بذر استویا حدود 25% می باشد . با توجه به قیمت فروش این بذر در ایران که بالغ بر 1000 تومان برای هر بذر است . قیمت هر گیاهچه 4000 تومان می باشد . این روش فقط برای دانشجویان و تحقیقات مناسب می باشد .
( این مجتمع توانسته بذر استویا با 35% قدرت جوانه زنی تولید نماید و به قیمت 400 تومان ارائه می نماید )
ب ) تکثیر از طریق کشت بافت :
در این روش تکثیر قسمتی از اندام گیاهچه مادری جدا شده و در آزمایشگاه در بستر های رشد و توسط هرمون های رشد انجام می پذیرد .
محاسن تکثیر از طریق کشت بافت :
1- تکثیر گیاهچه با دارابودن تمامی خصوصیات والد به تعداد زیاد و در هر زمان می باشد .
معایب تکثیر از طریق کشت بافت :
1- تکثیر توسط هرمون های رشد وارداتی می باشد و تحریم ها و افزایش نرخ ارز . اثر مستقیم در افزایش قیمت دارد .
2- به علت وابسته بودن تولید به آزمایشگاه و حساسیت بسیار شدید به نور ، گرما و شرایط آزمایشگاهی ، در صورت ایجاد اشکال در شرایط آزمایشگاهی ، برق و تاسیسات . گیاهچه ها از بین رفته و تکثیر به تاخیر می افتد .
3- به علت ضعیف بودن گیاهچه باید پس از تکثیر و طی شدن مراحل اولیه باید با شرایط آب و هوایی مزرعه تطبیق یابد ( آداپته شدن ) . گیاهچه آداپته شده دارای ساقه های نازک و شکننده می باشد .
پ ) تکثیر از طریق قلمه :
در این روش تکثیر از طریق قلمه استویا می باشد . این روش بهترین و به صرفه ترین روش می باشد .
محاسن تکثیر از طریق قلمه :
1- بعلت عدم استفاده از هرمون ها و لولزم آزمایشگاهی . تکثیر از این طریق هیچگونه رابطه ای به قیمت ارز و تحریمات اقتصادی ندارد .
2- بعلت عدم نیاز به کارگر های ماهر هزینه تکثیر کاهش می یابد .
3- بعلت اینکه گیاهچه از اول در شرایط کشت تکثیر میگردد ، نیازی به آداپته کردن وجود ندارد .
4- به علت اینکه بر خلاف تکثیر کشت بافتی که جوانه ها علفی هستند ، در تکثیر قلمه ای جوانه ها بصورت چوبی هستند و ریشه بسیار زیادی تولید می کنند در زمان کاشت در مزرعه تلفات بسیار ناچیز میگردد .
معایب تکثیر از طریق قلمه :
از هر گیاهچه مادری فقط 10 قلمه میتوان گرفت . که البته با توجه به وجود 10000 گیاهچه در مزرعه ، میتوانیم در سال اول 100 هزار قلمه به بازار ارائه نماییم و در سال های بعد ظرفیت تولید قلمه استویا در سال 600 هزار قلمه برآورد شده است .